Завантажити ще

На фронт можна мобілізувати до 20 тисяч засуджених, - Малюська

На фронт можна мобілізувати до 20 тисяч засуджених, - Малюська
Фото: t.me/generalstaff_ua

У рамках мобілізації засуджених можна було б залучити до війська приблизно 10-20 тисяч людей. Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв'ю ВВС, відповідаючи на запитання, скільки взагалі Україна здатна залучити до війська чоловіків призовного віку, які ув'язненні або із судимостями.

- Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що в залежності від кожного сценарію кількість буде різна, - зазначив Малюська.

Він додав, що  виступаєте за більш широке залучення засуджених на фронті, ніж це мається на увазі в поточному законі. 

- Мені здається, що в кожному конкретному випадку слід визначати, чи корисний той чи інший боєць для наших Збройних Сил, і саме їм визначати, хто їм підходить і хто ні…  (Маніяків чи серійних вбивць. – Ред.) можна і залишити в місцях покарання. Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? - сказав Малюська.

Він також виказав думку, що якщо мова йде про засуджених довічно вбивць, то «це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років».

- Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог, - вважає міністр.

На питання щодо паралелі з РФ, яка з 2022 року активно залучає засуджених до фронту, Малюська сказав, що «був би сліпий, якби не бачив паралелі».

- Безумовно, паралель існує. Не треба обманювати себе, але все ж мова йде про різницю в підходах. У них це була примусова мобілізація, у них всіх примусили піти, у них нікого не готували, без підготовки це було більшою частиною просто "м'ясо". Ми ж про інші історії говоримо, це контракт (на службу в ЗСУ). Контракт – це згода, це юридичні механізми, не просто завербували, випустили, потім не знають, що зробити, - вважає міністр.

  • 8 травня Рада ухвалила закон, який передбачає добровільну мобілізацію окремих категорій ув'язнених. Згідно з документом, до лав Сил оборони не можуть бути мобілізовані особи, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівники, педофіли, засуджені за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження чи зберігання наркотиків, ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки України, а також ексчиновники. 
  • За словами голови парламентської фракції "Слуга народу", члена Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давида Арахамії, сьогодні загальний ресурс ув'язнених, яких потенційно можуть мобілізувати до Сил оборони України, становить 15-20 тисяч осіб.