Завантажити ще

Літаки, вертольоти та танки вже не в моді? Як звична зброя втрачає ефективність

Літаки, вертольоти та танки вже не в моді? Як звична зброя втрачає ефективність
Фото: REUTERS

Сучасна війна, яка зараз йде в Україні, призвела до переоцінки ефективності тих чи інших видів озброєнь. Використання передових технологій – від дистанційно керованих дронів до космічного спостереження, високоточної зброї, портативних засобів перешкод, штучного інтелекту та зв'язку - дещо відсунуло в тінь застосування традиційної техніки та зброї. Розповідаємо, яка звична нам зброя "старіє" на очах.

Танки ще потрібні, але вони стали вразливішими

Деякі військові експерти у світі вважають, що танки вже застаріли перед новою високоточною протитанковою зброєю – дронів, протитанкових та ракетних комплексів. Про це свідчать втрати танків з обох сторін під час війни в Україні.

На багатьох відео видно, як танкові колони розстрілювалися з протитанкових ракетних комплексів і знищувались з допомогою безпілотників. За останніми доступними оцінками, ЗС РФ втратили половину довоєнного парку найпоширеніших танків Т-72.

Крім цього, танки - з погляду логістики, затратна техніка. Вони потребують регулярного технічного обслуговування, запасних частин та значної кількості палива для підтримки у робочому стані. У зв'язку з цими вимогами планування матеріально-технічного забезпечення танкових батальйонів і полків важливіше, ніж будь-якого іншого типу військових підрозділів.

Коли взимку 2023 року формувалася танкова коаліція для України, домінування БпЛА, які ефективно знищують бронетехніку, ще не було на такому високому рівні, як зараз. Квадрокоптер сьогодні - це реальна загроза для будь-якого танка, навіть найсучаснішого та найдосконалішого. Танк вартістю десятки мільйонів доларів можна знищити дроном вартістю кілька тисяч доларів.

Але ще рано говорити про повний захід ери танків. Без великих механізованих з'єднань завдання звільнення втрачених територій неможливе. Танк - це засіб загальновійськового бою, що поєднує захищеність, рухливість і вогневу міць, і цьому засобу поки немає заміни. Танки широко використовуються у цій війні, і не просто так українці вимагають у союзників їх більше і більше, хай навіть старих типів, а росіяни намагаються розширити виробництво нових та відновлення старих танків. Обом сторонам танки вкрай необхідні, і вони докладають усіх зусиль для збільшення їх кількості.

Сучасні танки виявилися надто витратними у використанні і менш ефективними, як очікувалося. Фото: REUTERS

Сучасні танки виявилися надто витратними у використанні і менш ефективними, як очікувалося. Фото: REUTERS

Літаки поступаються дронам

Війна в Україні також показала тенденцію до зниження використання авіації. З'ясувалося, що навіть в умовах завойованого панування в повітрі ударна авіація не може на повну силу виконувати завдання ні на передньому краї, ні тим більше в глибині території противника, доки він використовує навіть обмежену кількість засобів ППО, отримуючи повномасштабну розвідувальну інформацію та цілевказівку від радіолокаційних систем спостереження, засобів повітряної та космічної розвідки країн НАТО.

Як і танки, літаки зазнали великих втрат в Україні: за майже півтора року бойових дій українські Військово-повітряні сили втратили щонайменше 68 літаків, або понад третину довоєнного повітряного флоту України. Російські військово-повітряні сили втратили понад 80 з 2204 військових літаків, які перебували в їхньому розпорядженні до вторгнення.

Майже всі завдання, які традиційно лежали на бойових літаках, тепер виконуються безпілотними системами. Незважаючи на величезну кількісну перевагу, ВПС РФ майже не проникають у повітряний простір за лінією фронту, побоюючись української ППО. Україна так само воліє не ризикувати нечисленними літаками, що залишилися в строю.

Західні аналітики вважають, що, можливо, на наших очах змінюється сама концепція застосування повітряних сил. Порівняно дешеві і невибагливі безпілотники витісняють надзвичайно дорогі і складні в експлуатації пілотовані апарати, а баражуючі боєприпаси і літаки-снаряди на кшталт іранських «Шахедів» і навіть модернізованих радянських безпілотників Ту-141 «Стриж» певною мірою замінюють авіацію.

Навіть найпростіші комерційні квадрокоптери мають перевагу, оскільки дозволяють розкривати ворожі позиції, вести об'єктивний контроль, коригувати вогонь. Без дронів підрозділ на передовий «сліпне». БпЛА з влаштуванням скидання і підвішеними гранатами регулярно «кошмарять» супротивника, причому з обох сторін.

Головне завдання транспортника ІЛ-76 – викинути за лінією фронту десант. Наразі зробити це не дозволить ППО. Фото: wikipedia.org

Головне завдання транспортника ІЛ-76 – викинути за лінією фронту десант. Наразі зробити це не дозволить ППО. Фото: wikipedia.org

Ударні гелікоптери втратили свою ефективність

Через успішні дії Збройних Сил України, зокрема протиповітряної оборони, російська армія все рідше використовує розвідувально-ударні гелікоптери Ка-52. Та й то – здалеку, не залітаючи у межі дії української ППО. Ударні гелікоптери зазвичай повільні, шумні і не здатні літати високо. Сьогодні у військових найширший спектр засобів для надійного виявлення та поразки такої техніки. До того ж коштують безпілотники також набагато дешевше за вертольоти, тому й купувати їх вигідніше.

БпЛА має кілька переваг перед бойовими гелікоптерами. Так, він здатний залишатися в повітрі в кілька разів довше, ніж гелікоптер, і літати може набагато далі від лінії фронту. Навчити оператора швидше та дешевше, ніж пілота, і оператор може довше працювати у безпечному місці. Крім того, дрон складніше виявити на полі бою за допомогою датчиків та РЛС, він підходить більше для середньої висоти. Загальна вартість години польоту безпілотника також набагато нижча, порівняно з тим самим показником бойового вертольота.

Загалом, за даними Генштабу ЗСУ, з початку повномасштабного вторгнення в Україну сили РФ втратили 324 вертольоти. Це стало результатом тактики, яку з початку вторгнення застосовували українські зенітники – вони активно переміщали наземні комплекси та намагалися менше тримати увімкненими радари, щоб їх було важко виявити та знищити.

Водночас, хоча на озброєнні ЗСУ і були здебільшого старі радянські ЗРК та радари, наша армія змогла побудувати ешелоновану систему ППО середнього та ближнього радіусу дії. Її складно було подолати на великій висоті, де літаки ставали жертвами С-300 та "Буків", і на малій, де цілі перехоплювали переносні комплекси західного виробництва.

Ворог практично не використовує свої розхвалені ударні гелікоптери Ка-52. Фото: wikipedia.org

Ворог практично не використовує свої розхвалені ударні гелікоптери Ка-52. Фото: wikipedia.org

Компетентно

Іван Ступак, військовий експерт Українського інституту майбутнього:

  - Зараз категорично не можна сказати, що якась конкретна зброя йде у минуле в сучасній війні. Так, в Україні спостерігається деяке зменшення використання тих же танків чи авіації та збільшення застосування безпілотних повітряних, наземних та морських платформ. Але про кінець традиційної зброї та родів військ ще рано говорити. Нам, наприклад, і сьогодні як повітря потрібні танки, літаки та артилерія.