Array ( [0] => 2829 [1] => 2836 [2] => 2850 [3] => 2860 [4] => 2871 [5] => 2883 [6] => 2890 [7] => 2898 [8] => 2921 ) 1
0
12 травня
Завантажити ще

На Одещині зафіксували раннє масове розмноження комах

На Одещині зафіксували раннє масове розмноження комах
Фото: facebook.com/profile.php?id=100005283042589

У Національному природному парку "Тузлівські лимани" (Одеська область) зафіксовано раннє масове відтворення мурах, що спровокували зміни клімату. Про це розповів у Facebook доктор біологічних наук, співробітник Нацпарку Іван Русєв.

За словами науковця, у прибережної смузі Чорного  моря, на узбережжі "Тузлівських лиманів", вже декілька днів вирує справжнє життя дикої природи. Коли стихає вітер і хвилі Чорного моря і лиманів стають лагідними, в повітрі з'являється армія дуже корисних для біосфери комарів дзвінців.  Але на цьому фоні, вже декілька днів зранку з'являється неймовірна чисельність літаючих мурах.  Вони тисячами кружляють в небі над морем над лиманами.

- На узбережжі лиману Бурнас вже декілька днів мурахи збираються мільйонами, спарюються, а потім гинуть і падають у воду. На 1 кВ м можна нарахувати десятки тисяч мурах. Загалом на маршруті налічувалось декілька мільйонів мурах. А на лимані Бурнас за декілька днів скупчилось якщо взагалі можна  оцінити..... десятки мільярдів. Зараз несподівано рано по термінах (впливає зміна клімату) в них шлюбний період (минулого року на Тузлівських лиманах таке явище було в червні), - написав Іван Русєв.

Він додав, що мурахи - досить поширений вид комах у Причорномор'ї. Їх неможливо сплутати з іншими "родичами", завдяки будові тіла. Коли мурашина колонія природно готова до розмноження, зрілі крилаті мурахи одночасно "отримують сигнал" залишити мурашник.

- Єдина мета їхнього життя тепер - спарювання, після чого самки засновують нову колонію. Погодні умови повинні бути відповідними - яскраве сонячне світло, слабкий вітер, висока вологість і тепла температура, бажано після 3-4 днів дощу - всі умови й вони відлітають, - каже науковець.

Він підкреслив, що величезні зграї, літають і приземляються, "приводнюються" від безсилля, деяких підбирають птахи, деякі успішні, а сотні тисяч, мільйони тонуть у морі та лиманах, де перетворюються на біологічний пил, який дуже корисний для кефалевих риб.

  • Наприкінці березня до Національного природного парку "Тузлівські лимани" вперше у  2024 році прилетіла велика зграя рожевих фламінго з півдня. Вони "досліджують" острівні системи, щоб оцінити можливість гніздування.
  • У національному природному парку "Тузловські лимани" на Одещині на початку повномасштабного вторгнення РФ кілька разів виявляли дельфінів, які загинули через дії російських загарбників у Чорному морі. 

Фото
Фото
28 Квiтня14:13